Wybierz literę

abcdefghijklmnoprstuvxyz

Wybierz typ surowca
*

Składniki pochodzenia naturalnego

**

Naturalne olejki eteryczne

***

Komponenty naturalnych
olejków eterycznych

Nasze preparaty są produkowane:

  • BEZ Parabenów
  • BEZ Ftalanów
  • BEZ Siarczanów (SLS/SLES)
  • BEZ Olejów mineralnych
  • BEZ Parafiny
  • BEZ Wazeliny
  • BEZ Silikonów
  • BEZ Lanoliny
  • BEZ Glikolu (PEG)
  • BEZ MEA/DEA/TEA
  • BEZ Kwasu para-aminobenzoesowego (PABA)
  • BEZ Syntetycznych barwników
  • BEZ Syntetycznych substancji zapachowych
  • BEZ Składników pochodzenia zwierzęcego
Wersje językowe
język
C

Citrus Aurantium Amara (Neroli) Flower Water*

Hydrolat z kwiatów gorzkiej pomarańczy (woda neroli). Powstaje przez destylacją kwiatów pomarańczy gorzkiej, zwanej także kwaśną lub neroli. Nazwa neroli pochodzi od imienia włoskiego księcia Nerola żyjącego w XVI wieku, który swojej żonie Annie-Marii de la Tremoille, zakochanej w perfumach, przywoził z podróży różne, piękne zapachy, w tym również z kwiatów pomarańczy. Hydrolat charakteryzuje się świeżym, kwiatowym aromatem, który zupełnie nie przypomina zapachu owocu pomarańczy. Może być stosowany bezpośrednio na skórę jako tonik lub mgiełka odświeżająca lub jako składnik w preparatach do pielęgnacji skóry tłustej, trądzikowej, naczynkowej, zaczerwienionej, wrażliwej, delikatnej oraz dojrzałej. Woda neroli zawiera flawonoidy, sole mineralne, witaminy: C, B1, B2, a także prowitaminę A, biotynę, diosminę, niacynę. Wspomaga walkę z przedwczesnymi zmarszczkami, chroniąc przed rozkładem kolagenu i elastyny, ma działanie antyoksydacyjne. Reguluje pracę gruczołów łojowych i wydzielanie sebum, działa bakteriobójczo, oczyszcza, tonizuje i zwęża pory, co jest korzystne w przypadku skóry tłustej i trądzikowej. Ponadto uszczelnia naczynia krwionośne, zmniejsza zaczerwienienia i łagodzi stany zapalne. Hydrolat nadaje kosmetykom zmysłowy zapach, działa relaksująco, zmniejszając stany napięcia i stresu.

czytaj całość >

Citrus Limon (Lemon) Peel Water*

Hydrolat ze skórki cytryny. Otrzymywany w wyniku destylacji skórki owocu Citrus limonum Risso (L.) Burm. Może być stosowany jako dodatek do preparatów kosmetycznych lub bezpośrednio na skórę jako tonik. Zawiera niewielkie stężenie witaminy C i kwasów AHA, a także karotenoidy, biotynę, kwas foliowy, ryboflawinę, tiaminę. Jest bogatym źródłem flawonoidów wzmacniających działanie witaminy C. Wykazuje działanie oczyszczające, antyoksydacyjne, przeciwzapalne i ściągające. Wzmacnia i uszczelnia kruche naczynka oraz działa przeciwobrzękowo i uelastycznia skórę. Poprawia wygląd skóry, odświeża ją i dodaje blasku. Stosowany w kosmetykach dla skóry wrażliwej, z pękającymi naczynkami krwionośnymi, podrażnionej oraz trądzikowej i ze stanami zapalnymi. Jego delikatny, świeży zapach działa odprężająco.

czytaj całość >
H

Hamamelis Virginiana (Witch hazel) Leaf Water*

Oczar wirginijski jest krzewem liściastym osiągającym wysokość do 6 metrów. Kwitnie jesienią i zawiązuje owoce, kiedy zaczynają opadać pierwsze liście. Oczar wirginijski pochodzi z Kanady i północno-wschodnich regionów Stanów Zjednoczonych. Indianie Północnoamerykańscy wykorzystywali jego działanie przeciwkrwotoczne i ściągające, stosując go do powstrzymywania krwotoków oraz leczenia stanów zapalnych i hemoroidów. W ślad za Indianami, pierwsi osadnicy europejscy zaczęli stosować oczar jako lek na biegunkę i dyzenterię. Korę oczaru wirginijskiego nasączoną whisky przykładano często na otwarte rany, aby zwalczać zakażenia i przyspieszać gojenie. Obecnie kora i liście oczaru wirginijskiego wciąż są używane w medycynie ludowej przy leczeniu dolegliwości żołądkowo-jelitowych, oraz leczeniu ran, uszkodzonych tkanek i pękniętych naczynek włosowate. Oczar wirginijski jest też skutecznym lekiem na trądzik różowaty i uderzenia gorąca w okresie menopauzy. Wyciąg z liści oczaru wirginijskiego stosowany zewnętrznie leczy także zakażenia oczu oraz zmniejsza świąd po użądleniu owadów. Oczar wirginijski już w XIX wieku znalazł się w wykazie produktów kosmetycznych i leków objętych ochroną patentową. Dzięki oczyszczającemu, zmiękczającemu i ściągającemu działaniu doskonale pielęgnuje skórę wrażliwą i jednocześnie tłustą. W przypadku skóry suchej lub podrażnionej wyciąg z oczaru wirginijskiego poprawia krążenie, dzięki czemu odświeża, łagodzi i ujednolica koloryt skóry. Wysokie stężenie skutecznych przeciwutleniaczy w postaci związków fenolowych sprawia, że wyciąg z liści oczaru wirginijskiego znajduje ponadto zastosowanie w wielu produktach kosmetycznych opóźniających starzenie oraz w produktach do opalania.

czytaj całość >
L

Lavandula Angustifolia (Lavender) Flower Water*

Hydrolat lawendowy powstaje w wyniku destylacji parą wodną kwiatów lawendy z rodzaju Lavandula Angustifolia (lawenda wąskolistna). Działa łagodząco, gojąco, antyoksydacyjnie, regenerująco i antyseptycznie. Hydrolat polecany jest do każdego typu cery, zarówno tłustej, trądzikowej, suchej i dojrzałej, a także do skóry delikatnej i zniszczonej. Główne składniki hydrolatu – linalol i octan linalolu – są szybko wchłaniane przez skórę. Hydrolat lawendowy zawiera ponadto niewielkie ilości olejku eterycznego zawierającego terpeny, które na krótko zmieniają strukturę warstwy rogowej naskórka, dzięki czemu naskórek ma większą przepuszczalność i łatwiej przenikają przez niego substancje czynne zawarte w kosmetyku. Ze względu na swój zapach wpływa relaksacyjnie i rewitalizacyjnie na cały organizm, dlatego szczególnie polecany jest do stosowania wieczorem, tuż przed snem. Wpływa również wzmacniająco na cebulki włosów, hamując ich wypadanie, stymulując do wzrostu oraz chroni również samo włókno włosa, zapobiegając płowieniu włosów pod wpływem słońca.

czytaj całość >

Lippia Citriodora (Verbena) Leaf Water*

Hydrolat z liści werbeny. Werbena to niepozorna, wysoka roślina o rzadkich liściach i małych kwiatach osadzonych na czubkach długich łodyg. Rozsiewa się z łatwością na nasłonecznionych nieużytkach i poboczach dróg, większości Europy. Od wieków uważana była za święte ziele. Chroniła przed złymi mocami, a dzięki powiązaniom z siłami boskimi i nadprzyrodzonymi werbena miała wspomagać kreatywność artystów i potencję mężczyzn, a jednocześnie kobiety stosowały ją jako środek antykoncepcyjny. Umieszczano ją na ołtarzach poświęconych Wenus i Dianie i wykorzystywano do rytualnego oczyszczania powietrza. Naszyjniki z werbeny miały chronić przed bólem głowy, przypisywano jej także właściwości odprężające, antydepresyjne i zapobiegające bezsenności. Uważano, że dodaje sił witalnych i poprawia ogólną kondycję organizmu. Werbenę cenili także celtyccy druidzi wykorzystując ją do wróżbiarstwa i rytualnego oczyszczania świętych miejsc. Celtowie stosowali ją również do łagodzenia bólów reumatycznych oraz do leczenia chorób pęcherza moczowego i wspomagania gojenia się ran. W średniowieczu werbenę utożsamiano z magią i czarami. Sporządzano z niej specyfiki do wypędzania chorób spowodowanych przez demony, a czarownice przyrządzały z niej talizmany i afrodyzjaki. Kilka wieków później uznano, że werbena odstrasza wampiry. W medycynie ludowej napar z suszu stosowano na bóle głowy, gorączkę, choroby pęcherza moczowego, skąpą laktację i wyczerpanie nerwowe. Zewnętrznie służyła do leczenia drobnych urazów i ran. Werbena dotarła także do Azji i Japonii, a pierwsi osadnicy zabrali ją do Ameryki Północnej. W medycynie ajurwedyjskiej stosowana jest do higieny jamy ustnej, wzmocnienia zębów i dziąseł oraz jako środek antykoncepcyjny. Obecnie werbena stosowana jest nadal do łagodzenia bólów głowy i migren, do leczenia chorób o podłożu nerwowym, drgawek, jako środek wspomagający trawienie i lek na przeziębienie, gorączkę, grypę i zapalenie gałki ocznej. Wspomaga laktację, choć nie powinno się jej używać w czasie ciąży. Dzięki zawartości tanin i wiążących wodę substancji kleistych ekstrakt z werbeny ma bardzo silne działanie zmiękczające i ściągające, jest więc cennym składnikiem produktów wspomagających gojenie ran, ukąszeń i innych uszkodzeń skóry. Wyciąg z werbeny tworzy na skórze ochronną warstwę antyseptyczną, co wspomaga regenerację tkanek. Werbena to również doskonały środek łagodzący, stosowany w mleczkach i tonikach do skóry wrażliwej i podrażnionej. Werbena wchodzi w skład kosmetyków do higieny zębów i jamy ustnej, ponieważ wzmacnia zęby i dziąsła.

czytaj całość >
R

Rosa Damascena (Damask rose) Flower Water*

Destylat z róży damasceńskiej (woda z róży Damaszku). Powstaje w procesie destylacji parą wodną płatków róż podczas produkcji olejku eterycznego. Róża damasceńska jest wynikiem krzyżówki róży piżmowej z różą francuską, uprawiana jest w Turcji, Rosji, Pakistanie, Indiach, Uzbekistanie, Chinach oraz w Bułgarii, w słynnej Dolinie Róż, skąd pochodzą najlepsze jakościowo i aromatyczne surowce. Zaliczana jest do ekskluzywnych i droższych materiałów roślinnych. Hydrolat z róży damascena charakteryzuje się głębokim, słodko-miodowym, różanym aromatem. Zawiera flawonoidy, taniny, saponiny oraz śladowe ilości olejku eterycznego. Stosowany zewnętrznie na skórę ma działanie odświeżające, nawilżające, łagodzące i antyseptyczne. Wykorzystywany jest również zamiast wody w produkcji różnego rodzaju kosmetyków dla większego wzbogacenia receptur. Poprawia ogólną kondycję skóry. Jest antyoksydantem, zapobiega zmarszczkom i utracie jędrności, wygładza i odżywia skórę. Wpływa również wzmacniająco na naczynia krwionośne, łagodzi podrażnienia i obrzęki, np. okolic oczu. Destylat z róży damasceńskiej polecany jest do cery suchej, naczynkowej, dojrzałej, a także tłustej i trądzikowej (w tym z trądzikiem różowatym). Można go znaleźć również w produktach do pielęgnacji włosów oraz dezodorantach ze względu na zapach, jak i działanie antybakteryjne.

czytaj całość >
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl