Wybierz literę

abcdefghijklmnoprstuvxyz

Wybierz typ surowca
*

Składniki pochodzenia naturalnego

**

Naturalne olejki eteryczne

***

Komponenty naturalnych
olejków eterycznych

Nasze preparaty są produkowane:

  • BEZ Parabenów
  • BEZ Ftalanów
  • BEZ Siarczanów (SLS/SLES)
  • BEZ Olejów mineralnych
  • BEZ Parafiny
  • BEZ Wazeliny
  • BEZ Silikonów
  • BEZ Lanoliny
  • BEZ Glikolu (PEG)
  • BEZ MEA/DEA/TEA
  • BEZ Kwasu para-aminobenzoesowego (PABA)
  • BEZ Syntetycznych barwników
  • BEZ Syntetycznych substancji zapachowych
  • BEZ Składników pochodzenia zwierzęcego
Wersje językowe
C

Cinnamomum Zeylanicum (Cinnamon) Bark Oil**

Cinnamomum Zeylanicum (Cinnamon) Bark Oil**

Olejek cynamonowy. Pozyskuje się go z kory cynamonowca cejlońskiego, drzewa występującego głównie na Sri Lance, Seszelach oraz Madagaskarze. Cynamon jest jedną z najstarszych przypraw korzennych, znaną już w starożytnym Egipcie, gdzie stosowano ją do aromatyzowania napojów, a także do balsamowania zwłok. Olejek powstaje w procesie destylacji kory cynamonowca parą wodną. Zawiera aldehyd cynamonowy, eugenol, a także kariofilen, kwas cynamonowy i linalol. Posiada szerokie zastosowanie zarówno w lecznictwie jak i kosmetyce. Olejek cynamonowy wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne, co jest niezmiernie ważne przy pielęgnacji cery tłustej. Likwiduje ropne wypryski, rozjaśnia przebarwienia, zapobiega plamom trądzikowym. Ponadto ma właściwości ujędrniające i ściągające, dlatego też stosowany jest w preparatach wyszczuplających i antycellulitowych. Wspiera proces oczyszczania organizmu, przyśpiesza eliminację toksyn ze skóry. Zwalcza wolne rodniki, opóźniając proces starzenia. Olejek cynamonowy charakteryzuje się silnymi właściwościami rozgrzewającymi i pobudzającymi krążenie, dlatego jest ważnym składnikiem tzw. kosmetyków rozgrzewających (do kąpieli, pielęgnacji ciała czy stóp), idealnych na okres jesienno-zimowy. Jest także wykorzystywany w perfumiarstwie i aromaterapii. Posiada przyjemny, intensywny, korzenny, zapach. Daje poczucie ciepła, odprężenia, łagodzi stres.

czytaj całość >

Citrus Aurantium Bergamia (Bergamot) Peel Oil**

Citrus Aurantium Bergamia (Bergamot) Peel Oil**

Olejek bergamotowy. Otrzymywany jest z owoców drzewa bergamotowego, które uprawiane jest niemal wyłącznie we Włoszech, w Kalabrii. Uzyskiwany jest z zewnętrznej części skórki metodą wytłaczania (prasowania) i destylacji z parą wodną. Ma orzeźwiający, świeży, cytrusowy zapach. Jest bardzo popularny i szeroko wykorzystywany, m.in. w aromaterapii, do produkcji perfum, farmaceutyków, środków dezynfekujących oraz kosmetyków (mydeł, kremów, etc.). Głównymi składnikami olejku są: limonen, octan, bisabolen, linalol, nerol, geraniol. Dzięki antyseptycznemu i antywirusowemu działaniu oraz wspaniałemu zapachowi, olejek bergamotowy znalazł zastosowanie w kuracjach przeciwtrądzikowych, preparatach do pielęgnacji cery tłustej oraz w leczeniu infekcji skórnych, opryszczek, egzemy, liszajów. Sprawdza się także w terapii przeciwłupieżowej. Jest chętnie używany jako naturalny dezodorant, ponieważ skutecznie neutralizuje bakterie powodujące brzydki zapach potu. Stosowany aromaterapeutycznie łagodzi wahania nastroju, depresję, stany lękowe. Dodaje siły i energii do działania. Jak wszystkie olejki cytrusowe, ma działanie fotouczulające i nie należy go stosować podczas opalania lub wystawiana skóry na promienie słoneczne.

czytaj całość >

Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Peel Oil**

Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Peel Oil**

Olej ze skórki słodkiej pomarańczy. Pomarańcza słodka to niewielkie drzewo osiągające wysokość do 9 metrów. Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej i prawdopodobnie wyhodowano ją ze skrzyżowania pomelo i mandarynki jeszcze w czasach starożytnych. Angielska nazwa owocu, „orange”, to słowo wywodzące się z sanskrytu. Współcześnie największymi producentami pomarańczy są Brazylia, Stany Zjednoczone oraz Meksyk. Pomarańcze słodkie są dziś uprawiane przede wszystkim ze względu na sok, ale to nie wszystko: z kwiatów sporządza się esencję, a ze skórki - olejek pomarańczowy, który jest składnikiem wielu perfum i kosmetyków. W aromaterapii stosowany jest jako naturalny środek przeciwdepresyjny, przynoszący ukojenie oraz wywołujący uczucie szczęścia i wrażenie ciepła. Medycyna chińska od dawna zaleca olejek oraz surową skórkę pomarańczy jako środek łagodzący kaszel i przeziębienia, a także jako lek na anoreksję. Skórka pomarańczowa pobudza pracę układu limfatycznego i działa moczopędnie, regulując tym samym gospodarkę wodną organizmu i wspomagając walkę z otyłością. Ponadto usuwa toksyny i ze względu na dużą zawartość pektyn jest również zalecana w przypadku problemów trawiennych, takich jak zaparcia czy wzdęcia, a także jako środek o ogólnym działaniu tonizującym. Olejek ze skórki pomarańczy słodkiej zawiera bardzo dużo witaminy C, A i B, enzymy roślinne, flawonoidy, a także wiele substancji odżywczych pochodzenia roślinnego. Jest więc cennym składnikiem produktów kosmetycznych dla różnych rodzajów skóry: produktów do oczyszczania cery tłustej i trądzikowej, ponieważ delikatnie oczyszcza skórę, zwęża pory i działa odkażająco, zapobiegając powstawaniu zaskórników, a dodatkowo enzymy zawarte w olejku ze skórki pomarańczy złuszczają martwe komórki naskórka, wyraźnie odświeżając skórę. Olejek ze skórki pomarańczy dodaje się również do kosmetyków przeznaczonych dla skóry dojrzałej, ponieważ opóźnia on występowanie objawów starzenia i stymuluje syntezę kolagenu. Z kolei dzięki pobudzającemu działaniu na układ limfatyczny, olejek ze skórki pomarańczy przyspiesza usuwanie ze skóry toksyn i nadmiaru wody, jest więc ważnym składnikiem produktów przeciw cellulitowi.

czytaj całość >

Citrus Paradisi (Grapefruit) Peel Oil**

Citrus Paradisi (Grapefruit) Peel Oil**

Olejek grejpfrutowy. Pozyskuje się go na drodze tłocznie skórek owoców grejpfruta Citrus paradisi. Dzięki naturalnej metodzie wytwarzania zachowuje zarówno cenne substancje aktywne jak i wyjątkowe właściwości lecznicze oraz pielęgnacyjne. Olejek grejpfrutowy stanowi cenne źródło odmładzających antyoksydantów (w tym witaminy C), witamin (PP, A, B), bioflawonoidów i minerałów (wapnia, potasu). Posiada świeży, cytrusowy, niezwykle orzeźwiający i pobudzający zapach. Szczególnie polecany jest do pielęgnacji cer tłustych, trądzikowych, które wymagają oczyszczenia. Preparaty bogate w olejek grejpfrutowy zwężają pory i zmniejszają wydzielanie sebum, wygładzają skórę, łagodzą stany zapalne, likwidują przebarwienia. Wyrównują koloryt skóry, nadając jej blasku. Olejek grejpfrutowy spowalnia procesy starzenia skóry i zwalcza wolne rodniki, wspomaga wzrost i regenerację naskórka. Wykazuje silne działanie antycellulitowe, pobudzające krążenie i stymulujące komórki do spalania tłuszczu, dlatego jest popularnym składnikiem wszelkich preparatów zwalczających „pomarańczową skórkę”, modelujących i wyszczuplających. Zapobiega też rozstępom w czasie ciąży i świetnie ujędrnia skórę. Orzeźwiający zapach olejku grejpfrutowego dodaje energii i łagodzi objawy stresu. Dlatego z powodzeniem znalazł zastosowanie w aromaterapii: zmniejsza napięcie nerwowe, poprawia nastrój i samopoczucie, likwiduje stany lękowe, czy bóle migrenowe. Wykazuje właściwości fototoksyczne – zwiększa wrażliwość skóry, co może prowadzić do podrażnień, a nawet oparzenia. Chętnie wykorzystywany jest również w przemyśle perfumeryjnym.

czytaj całość >

Citrus Reticulata (Tangerine) Peel Oil**

Citrus Reticulata (Tangerine) Peel Oil**

Olejek mandarynkowy. Tangerynka, nazywana również mandarynką, to niewielkie drzewo cytrusowe o ciemnozielonych liściach oraz ostrych i twardych cierniach osiągających długość 5cm. Ma wonne, białe kwiaty oraz intensywnie pomarańczowe owoce, często o czerwonawym odcieniu. Skórka owoców jest lekko chropowata i zawiera liczne gruczoły wypełnione olejkiem. Można ją z łatwością usunąć ręką, a miąższ bez trudu podzielić na segmenty. Występuje kilka odmian mandarynek – najlepiej znane z nich to tangerynka, klementynka i satsuma. Mandarynka rośnie na żyznych i wilgotnych, dobrze przepuszczalnych glebach. Lepiej niż inne drzewa cytrusowe znosi okresową suszę i niskie temperatury, jednak owoce łatwo ulegają zniszczeniu pod wpływem mrozu. Mandarynki pochodzą z południowo-wschodniej Azji i Filipin. Obecnie uprawia się je także w innych częściach świata, w regionach o klimacie zwrotnikowym i podzwrotnikowym – w takich krajach jak Japonia, Chiny, Indie, USA, Algieria czy Włochy. Zgodnie z chińską tradycją mandarynki, będące symbolem obfitości i pomyślności, wręcza się w Chinach jako prezenty w dzień Nowego Roku. Chińczycy wierzą również, że owoc ten wzmacnia układ trawienny. Skórkę mandarynek stosuje się w leczeniu niestrawności, kaszlu, różnych infekcji oraz niskiego ciśnienia. Ze skórek mandarynki tłoczy się na zimno mandarynkowy olejek eteryczny, natomiast z liści i młodych gałązek otrzymuje się w procesie destylacji parowej olejek eteryczny o nazwie Petigrain. Obydwa olejki eteryczne pozyskiwane z mandarynek są stosowane do celów kulinarnych, leczniczych i kosmetycznych. Powszechnie uważa się, że olejki najwyższej jakości pochodzą z roślin uprawianych w Algierii oraz na Sycylii. Olejek z liści mandarynki zawiera znaczne ilości witaminy C, flawonoidów, kwasów owocowych i olejków eterycznych. Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy i związków o właściwościach złuszczających. Olejek ten wpływa regulująco na pracę gruczołów łojowych, co sprawia, że sprawdza się doskonale jako składnik nawilżający w produktach przeznaczonych dla suchej skóry, a także jako składnik tonizujący w produktach dla skóry tłustej. Olejek z liści mandarynki ma silne właściwości przeciwbakteryjne. Ze względu na działanie hamujące rozwój bakterii, olejek ten używa się jako skuteczną substancję czynną w dezodorantach. Stwierdzono również, że olejek z liści mandarynki zapobiega tworzeniu się rozstępów oraz zmniejsza widoczność już istniejących zmian, w związku z czym jest często stosowanym składnikiem kosmetyków przeznaczonych do usuwania tego defektu skóry. Olejek z liści mandarynki można ponadto dodawać do kosmetyków do opalania, ponieważ zawiera bergapten, związek chemiczny, który ma wpływ na wydzielanie pigmentu. W tym zastosowaniu olejek z mandarynki może jednak powodować nadwrażliwość skóry na słońce. Olejek z liści mandarynki, o świeżym, lekko słodkim i kwiatowym zapachu, jest także ważnym składnikiem wielu perfum.

czytaj całość >
E

Eugenia Caryophyllus (Clove) Bud Oil**

Eugenia Caryophyllus (Clove) Bud Oil**

Olejek goździkowy Eugenia. Uzyskiwany jest poprzez destylację parą wodną nierozwiniętych pąków kwiatowych goździkowca korzennego. Goździkowiec (Eugenia caryophyllus) to wiecznie zielone drzewo, które rośnie na Sumatrze, Madagaskarze, Zanzibarze, Mauritiusie i na Seszelach. Najlepsze goździki pochodzą z Tanzanii. Olejek goździkowy charakteryzuje się ciemnożółtą lub brązową barwą oraz korzennym, ciepłym zapachem. Należy do najważniejszych olejków, wykorzystywany jest do aromatyzowania artykułów spożywczych, wyrobu perfum i kosmetyków oraz preparatów farmaceutycznych o działaniu antyseptycznym. Głównym składnikiem olejku goździkowego jest eugenol (ok. 95%), który ma działanie przeciwbólowe i antyseptyczne. Inne substancje czynne zawarte w goździkach to: magnez, wapń, kwas solny, fosfor, sód, potas, a także kwasy omega-3 i witaminy A, C i K. Olejek goździkowy stosowany aromaterapeutycznie wykazuje działanie pobudzające i wzmacniające nerwy. Stymuluje i rozjaśnia umysł, poprawia nastrój. Zaliczany jest do afrodyzjaków. Wykorzystywany jest również w pastach do zębów, kremach, maściach rozgrzewających, preparatach antycellulitowych, jest ważnym składnikiem wyrobów perfumeryjnych. Działa silnie rozgrzewająco i przeciwbólowo, zwiększa ukrwienie skóry i poprawia przenikanie substancji drenujących i spalających tkankę tłuszczową. Ponadto działa gojąco i kojąco na stany zapalne skóry, dlatego polecany jest przy skórze tłustej, problematycznej (trądzikowej, z łuszczycą). Jest silnym alergenem, nierozcieńczony może podrażniać skórę. Po zastosowaniu olejku nie należy wystawiać skóry na bezpośrednie działanie słońca.

czytaj całość >
J

Juniperus Virginiana (Red cedar) Oil**

Juniperus Virginiana (Red cedar) Oil**

Olejek cedrowy. Otrzymywany jest z drzewa cedru górskiego z rodziny cyprysowatych Juniperus virginiana (Jałowiec wirgiński) przez destylację parą wodną. To niezwykle długo żyjące drzewo, naturalnie występujące w Ameryce Północnej, nazywane jest często czerwonym cedrem z uwagi na kolor drewna. Olejek cedrowy posiada balsamiczny, żywiczny, słodki zapach, charakterystyczny zwłaszcza dla kosmetyków męskich (wód toaletowych, kremów po goleniu). Stosuje się go także w preparatach do pielęgnacji twarzy, ciała oraz włosów. Ze względu na łagodne właściwości ściągające, antyseptyczne i antyłojotokowe używany jest w kosmetykach do cery tłustej i trądzikowej. Zawiera niezwykle cenne przeciwutleniacze, które chronią skórę przed szkodliwym oddziaływaniem środowiska zewnętrznego, a tym samym spowalniają proces jej starzenia. Posiada działanie odżywcze i nawilżające. Zmniejsza łupież i wydzielanie łoju oraz hamuje wypadanie włosów.

czytaj całość >
L

Lavandula Angustifolia (Lavender) Oil**

Lavandula Angustifolia (Lavender) Oil**

Olejek lawendowy jest olejkiem eterycznym uzyskiwanym ze świeżych roślin rodzaju Lavandula (Lawenda). Jest jednym z najcenniejszych olejków eterycznych w aromaterapii. Ma wszechstronne zastosowanie terapeutyczne: łagodzi napięcia nerwowe, bezsenność, bóle reumatyczne, nadciśnienie, otyłość, stany zapalne skóry, grzybice, wypadanie włosów. Główne składniki olejku – linalol i octan linalolu – po miejscowej aplikacji są szybko wchłaniane przez skórę. Powodują sedację ośrodkowego układu nerwowego, dlatego lawenda jest składnikiem wielu preparatów ułatwiających zasypianie. Olejek lawendowy przyspiesza gojenie ran i zapobiega powstawaniu blizn. W aromaterapii stosowany jest najczęściej 1% olejek lawendowy. W takim stężeniu łagodzi on lęki, niepokoje, poprawia nastrój, polepsza odczucia związane z ogólnym stanem zdrowia. Obserwuje się również związek pomiędzy zapachem lawendy i pozytywnymi emocjami. Przejawem tego jest podwyższenie tonu głosu po inhalacji olejkiem lawendowym zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Wyższy ton głosu towarzyszy odczuwaniu radości i szczęścia. W obserwacji fal mózgowych (EEG) po inhalacji olejkiem obserwuje się charakterystyczny zapis, świadczący o fizycznej relaksacji i poczuciu komfortu. Aromaterapia z wykorzystaniem olejku lawendowego okazała się skuteczna również w leczeniu chronicznego bólu związanego z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Olejek lawendowy stosowany zewnętrznie, czysty lub w postaci mazideł i balsamów, ze względu na swoje działanie rozgrzewające łagodzi bóle reumatyczne. Odkryto, że tak jak linalol, olejek ten wykazuje miejscowe działanie znieczulające i obniża wrażliwość nerwów czuciowych. W dermatologii i kosmetologii wykorzystuje się antybiotyczne i lecznicze działanie olejku lawendowego. Zawarte w olejku terpeny odwracalnie zmieniają strukturę warstwy rogowej naskórka, co wpływa na zwiększenie jej przepuszczalności, a w konsekwencji poprawia przenikanie przez nią substancji czynnych zawartych w kosmetyku. Surowiec ten stosowany jest również w leczeniu stanów zapalnych skóry, owrzodzeń, ran i oparzeń. W przypadku oparzeń słonecznych ulgę przynosi chłodna kąpiel z dodatkiem olejku lawendowego. Olejek ten stosuje się również w leczeniu egzemy, trądziku, rozstępów skórnych, opryszczki wirusowej. Pomocny jest również w przypadku łupieżu suchego, wypadania włosów, łysienia, starzenia się skóry, nadmiernej potliwości, potówek, infekcji grzybiczych oraz łuszczycy.

czytaj całość >
M

Mentha Piperita (Pepermint) Oil**

Mentha Piperita (Pepermint) Oil**

Olejek z mięty pieprzowej. Pozyskiwany jest z liści mięty pieprzowej metodą ekstrakcji parą wodną. Mięta pieprzowa, nazywana inaczej miętą lekarską, powstała z połączenia mięty wodnej i mięty zielonej w XVIII wieku w Anglii. Od tamtego czasu jest powszechnie dostępna i uprawiana ze względu na swoje właściwości lecznicze, smak i aromat. Nazwa mięta pochodzi z mitologii greckiej od imienia nimfy Menthe (Mintho), kochanki Hadesa, który pragnąc uchronić ją przed zazdrością i prześladowaniami żony (Persefony) zamienił nimfę w roślinę - miętę. Olejek miętowy charakteryzuje się bardzo mocnym, świeżym, orzeźwiającym zapachem, a to za sprawą mentolu i mentonu – głównych substancji czynnych. Oprócz nich, mięta pieprzowa jest bogata m.in. we flawonoidy (luteolin, rutynę, hesperidin), witaminy A i C, składniki mineralne (żelazo, wapń, potas, magnez). Jest jednym z najczęściej stosowanych olejków eterycznych, popularnym składnikiem past do zębów, płynów do płukania ust, preparatów antycellulitowych, maści i żeli chłodzących, kremów, maseczek, toników, peelingów, szamponów, a także dezodorantów, perfum, czy też kosmetyków do pielęgnacji stóp. Tak szerokie zastosowanie wynika z wyjątkowych właściwości odświeżających, przeciwzapalnych i pobudzających mięty. Ma ona dobroczynny wpływ na cerę tłustą i problematyczną: odświeża skórę i reguluje intensywność wydzielania sebum, zapobiegając zatykaniu się porów i rozwojowi trądziku. Chłodzi i odpręża zmęczoną skórę, rozjaśnia przebarwienia, stymuluje krążenie krwi, likwidując obrzęki. Posiada właściwości antyoksydacyjne. Sprawia, że cera staje się gładka i lśniąca. W zabiegach aromaterapeutycznych uwalnia stres, zmęczenie, zwalcza depresję i łagodzi nerwy. Doskonale relaksuje, działa antyseptycznie na skórę.

czytaj całość >
R

Rosa Damascena (Damask rose) Flower Oil**

Rosa Damascena (Damask rose) Flower Oil**

Olejek z róży damasceńskiej. Róża damasceńska to dekoracyjna roślina o łodygach gęsto pokrytych zakrzywionymi kolcami, szarozielonych liściach i pastelowo-różowych kwiatach. Kwiaty te słyną z niezwykłego zapachu o głębokiej i słodkiej, kwiatowej nucie podstawowej, oraz korzennej nucie średniej. Róża damasceńska pochodzi z Bliskiego Wschodu, gdzie już w czasach starożytnych uważano ją za symbol miłości i piękna. Współcześnie uprawia się ją na skalę przemysłową, wykorzystując płatki, z których w drodze destylacji parowej otrzymuje się różany olejek eteryczny. Za najcenniejszy uważa się olejek uzyskiwany z plantacji położonych w Bułgarii. Płatki róży damasceńskiej oraz otrzymywana z nich woda różana od stuleci służą jako pachnidło, a w kuchni bliskowschodniej i indyjskiej są też używane do aromatyzowania potraw. W aromaterapii olejek eteryczny z róży damasceńskiej wykorzystuje się jako środek przywracający organizmowi równowagę, spokój i dobre samopoczucie. Olejek ten jest jednym z najważniejszych składników używanych w przemyśle perfumeryjnym. Z kolei jego właściwości odświeżające, nawilżające i regenerujące sprawiają, że jest cennym składnikiem produktów kosmetycznych. Olejek z róży damasceńskiej zmiękcza skórę i poprawia jej napięcie, nadając jej młody i piękny wygląd. Olejek ten zalicza się do najbezpieczniejszych olejków eterycznych i jest często dodawany do środków higieny osobistej oraz produktów do pielęgnacji ciała i włosów, którym nadaje piękny, różany zapach.

czytaj całość >

Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Oil**

Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Oil**

Olejek rozmarynowy. Cechuje go świeży, ziołowy zapach. Pozyskiwany jest metodą ekstrakcji parą wodną listków rozmarynu lekarskiego. To aromatyczny i wiecznie zielony krzew o wysokości do 2 m, należący do rodziny jasnotowatych. Pochodzi z obszarów Morza Śródziemnego, obecnie uprawiany jest na całym świecie. Lecznicze właściwości rozmarynu znane były już w starożytnym Rzymie i Egipcie. Do dziś zioło to wykorzystywane jest szeroko w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, kosmetycznym oraz perfumeryjnym. Zawiera cineol, borneol i jego estry, kamforę, pinen, werbenon, terpineol i kamfen. Olejek rozmarynowy jest silnym antyutleniaczem - eliminuje szkodliwe działanie wolnych rodników, zapobiega starzeniu się skóry, likwiduje zmarszczki, kurze łapki, przebarwienia. Działa na skórę nawilżająco, wygładzająco, ujędrniająco, przyspiesza procesy regeneracyjne skóry i przyczynia się do zwalczania cellulitu. Olejek rozmarynowy posiada właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i oczyszczające, dlatego znaleźć go można w preparatach do cery tłustej i trądzikowej. Ma dobroczynny wpływ na wygląd i kondycję włosów: wzmacnia osłabione i rozdwojone końcówki, zapobiega przesuszaniu, eliminuje łupież, a także czyni włosy jedwabiście gładkimi i połyskującymi. Zalecany jest w aromaterapii, zwłaszcza w przypadku dolegliwościach bólowych mięśni i stawów oraz podczas infekcji górnych dróg oddechowych. Ma właściwości pobudzające, energetyzujące, odświeżające. Może także łagodzić objawy alergii.

czytaj całość >
S

Santalum Album (Sandalwood) Wood Oil**

Santalum Album (Sandalwood) Wood Oil**

Olejek z drzewa sandałowego. Wytwarza się go w procesie destylacji parą wodną kawałków drewna Sandałowca Białego (łac. Santalum Album – święty olej), rosnącego w Australii i południowo-wschodniej Azji. Najlepsze do destylacji są stare drzewa, minimum 30 - 40 letnie, ponieważ zawierają więcej olejku o bogatszym aromacie. Olejek sandałowy ma niezwykle zmysłowy, korzenny zapach i jest jednym z najczęściej wykorzystywanych składników do produkcji perfum - zarówno damskich jak i męskich. Z wyjątkowych właściwości sandałowca ludzkość korzysta już od kilku tysięcy lat, m.in. w starożytnym Egipcie do balsamowania zwłok. W Indiach roślina uważana jest za świętą, wykorzystywana w rytuałach hinduistycznych i buddyjskich. Ma też zastosowanie w tradycyjnej medycynie hinduskiej z uwagi na bogactwo zastosowań. W śród nich warto wymienić m.in. działanie antyseptyczne, przeciwzapalne, ściągające, przeciwskurczowe, wykrztuśne, moczopędne, zmiękczające, wspomagające pamięć, obniżające ciśnienie krwi, oczyszczające oraz uspokajające. W kosmetykach olejek z drzewa sandałowego wykazuje działanie łagodzące i kojące wszelkie stany zapalne i podrażnienia skóry. Z uwagi na właściwości przeciwzapalne i antyseptyczne polecany jest w przypadku cery tłustej i trądzikowej: ogranicza wydzielanie sebum, ściąga rozszerzone pory, rozjaśnia przebarwienia i tonizuje skórę. Olejek zapobiega nadmiernej utracie wody, zmiękcza i odświeża skórę. Przynosi ulgę cerze suchej, odwodnionej, dojrzałej. Wspomaga leczenie egzemy i łuszczycy, likwiduje łupież. Olejek sandałowy zajmuje ważne miejsce w aromaterapii: ma działanie odprężające, pomaga w stanach bezsenności, depresji i niepokoju, redukuje stres, poprawia nastrój. Uznawany jest za cenny afrodyzjak.

czytaj całość >
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium